ANN-MARIE LUNDMARK
VD,
iFACTS

ann marie lundmark few-min.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

VD, iFACTS AB

FAMILJ

Två vuxna söner - Max 24 och Kasper 20, samt min make Per som grundade iFACTS. Idag är Per affärsutvecklare och visionär i bolaget.

FRITIDSINTRESSEN

Tränar mycket - cyklar, springer, utövar Zumba, Yoga och Pilates och spelar golf etc. Njuter också av sommarhuset på Ven och tycker om att umgås med familj och vänner. Läser också mycket när tiden finns.

 
Ann-Marie Lundmark Few For Executive Women

”Människor i min omgivning känner sig sedda.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

KORT BAKGRUND

Civilekonom med internationell inriktning från Lunds Universitet med examen 1988. Började som säljare av kontorsmaskiner på Canon i Malmö. Det var en nyttig säljskola under ett år. Fortsatte sedan inom marknad och kommunikation inom Unilever, tre år inom skönhet och tre år inom livsmedel som produktchef.

Bytte till ”andra sidan” när jag flyttade till reklambyrån McCann i Malmö 1995. Det blev tio roliga år i det stora internationella nätverket, med resor till Milano, London och Barcelona för att prata strategier för Nestlé och Unilever om allt från glass till djurmat. 2005 bytte jag till delägarledda byrån Hilanders i Helsingborg. Fick bredda min kompetens inom B2B, samtidigt som jag byggde upp Hilanders B2C-sida med flera stora kunder. Blev delägare just innan vi sålde till börsnoterade Intellecta 2008. Var färdig med reklambranschen och redo för ett VD-jobb när jag tog över vårt eget bolag iFACTS som VD 2010. Bytte då bransch och roll och det var otroligt spännande - mjukvara och IT för stora organisationer inom governance, risk och försäkring.

Lite kort om din karriär och vad som varit viktiga vägskäl för dig

Att starta karriären som säljare var perfekt. Morfar tyckte det var konstigt att jag, efter 3,5 års universitetsstudier, blev ”nasare”. Just då förstod jag inte hur viktigt det var, men i alla senare uppdrag jag haft, har denna grund som säljare ständigt varit med mig.

Att få arbeta 15 år med det som alla tycker är roligast, det vill strategi och kommunikation, när man är på en marknadsavdelning var lyxigt. Massor med roliga ögonblick.

Att sen bli ”min egen chef” i familjeföretaget var perfekt. Jag var så redo för nästa steg. Att kastas in i mjukvaruutveckling och försäkringsbranschen har gett ny energi på många sätt. Samtidigt som det är galet tufft att driva ett 20-manna-bolag med alla hattar VD, ekonomichef, personalchef, säljare, marknad/kommunikation och inte minst utvecklingschef. Jag har gjort massor av misstag och dyrt fått betala för alla själv. Men har också lärt mig massvis av nya saker. Mest spännande just nu är vårt nyöppnade dotterbolag i Bukarest. Med härlig energi levererar en stark organisation på sju personer redan värde till iFACTS. Äntligen kan vi ta oss framåt lite snabbare.

 

“Ha kul! Och strunta i det dåliga samvetet. Bara DU vet vad som är bäst för dig och din familj.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Jag gick FEW 2 2007-2008 när jag var på Hilanders. Jag gjorde en noggrann analys av olika ledarskapsutbildningar. Jag var först skeptisk till en utbildning för bara kvinnor, men jag föll för Charlotte Källander. Charlotte har jag än idag som en viktig coach i mitt yrkesliv på olika sätt. Charlotte från nownow hade också en betydande del i vårt program kring personlig utveckling. Och föreläsningen samt diskussionen efteråt kring ”gender” med Anna Wahl var mycket ögonöppnande. Jag satsade verkligen på att vara med på allt. Och det gav otroligt mycket. Nätverket är nu det viktigaste med FEW, alltså alla de kompetenta kvinnorna jag fortsatt möter på FEWs träffar!

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Jag hittade själv en mentor, Sam Aston, via Hilanders revisor. Sam förstod vad det innebar med en ägarledd organisation. Själv kom han nyligen från Apptus. Dessutom hade Sam erfarenhet från IT. Eftersom blickarna efterhand vändes mot det egna bolaget, så var det en perfekt mix som jag hade stor nytta av mina första år på iFACTS.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Jag var som sagt skeptisk till en början, men sen tror jag alla är mer öppna i en homogen grupp. Våra olika personligheter kommer fram tydligare när vi inte också ska jämföras med män.

 

”Våra olika personligheter kommer fram tydligare när vi inte också ska jämföras med män.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste fem åren? I ditt ledarskap:

Fått nya perspektiv på hur olika människor kan tänka och att det finns många olika lösningar på alla utmaningar jag möter. Är väldigt intresserad av människor och är en bra lyssnare. Människor i min omgivning känner sig sedda.

För din organisation:

Jag tror att jag är en öppen och tillgänglig ledare med stor transparens till omgivningen, ibland för stor. Jag är förändringsbenägen och snabb att testa en ny väg om den första visade sig vara mindre bra. Inte rädd för att göra saker. Professionell, kompetent och tuff i kombination med att vara omtänksam. Jag bryr mig om mina medarbetare utöver det vanliga.

För dig själv som person

Jag är trygg i min roll som företagsledare och jag vet att jag kan leverera bra värde i våra kundrelationer tillsammans med mitt team. Vi har klarat en väldigt stor teknikutmaning mellan 2012-2017 - nu ser vi ljuset i tunneln. We did it!

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du boken skulle heta?

Hur hinner Anne allting? (Det var beskrivningen av mig i skolboken när jag tog studenten och den stämmer nog fortfarande. På gott och ont...)

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Min uppväxt i en liten by. Med en tuff mamma som kämpade och en allmänbildad men lite lat pappa. Det hela gav civilkurage att stå upp för mig själv redan från barnsben.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall; vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Min första riktiga chef på Unilever, Gudrun Lindblom, som lärde mig att det är okej att inte vara älskad av alla, och om/när man får mycket gjort – så är det nästan oundvikligt att inte vara poppis överallt.

Christer Grimshorn på McCann i Malmö som inte tog allt på blodigt allvar. Christer gav sig inte när jag tackade nej till jobbet med hänvisning till att jag inte ville bli ”springflicka till några diviga kreatörer”. Sen gav Christer mig stor frihet att växa in i min roll där. Till slut tog inte jag mig själv heller på så stort allvar. Till sist var det dags att gå vidare … men kul var det hela vägen.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Frihet att njuta av livet. Tänk att kunna bestämma allting själv.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Hur viktigt det är att ha kul. Och trivas med människor omkring sig.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Ha kul! Och strunta i det dåliga samvetet. Bara DU vet vad som är bäst för dig och din familj.