ANNELIE SELANDER

Group Sustainability Director
Nomad Food Europe

annelie selander few for executive women.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

Group Sustainability Director på Nomad Food Europe

FAMILJ

Make Tobias, civilingenjör. Dottern Ebba, viljestark individualist. Sonen Ville, klurig problemlösare.

FRITIDSINTRESSEN

Kopplar gärna av med långa meditativa hundpromenader eller med en bok. Tillbringar helst fredagkvällar i soffan med hela familjen framför en episk fantasy eller sci-fi film.

 
annelie selander deltagare few chefprogram för kvinnor.jpg

”Det måste finnas ett värde, en äkthet eller passion som jag kan stå för.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Har många års erfarenhet av marknadsföring och kommunikationsutveckling. Började min karriär som 'planer' inom reklambyråvärlden för att sedan flytta över på 'andra sidan'. Har haft förmånen att jobba med fantastiska, starka varumärken som Zoégas, Iittala, Rörstrand och Findus. Idag befinner jag mig på huvudkontoret i London och jobbar med frågor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen hur livsmedelsbranschen och Nomad kan gå i bräschen för en hållbar matproduktion. Few gav mig modet att uttrycka min ambition och tron på att jag kunde nå dit av egen kraft.

  • Första Marknadschefsuppdraget på Fiskars Sverige var ett stort steg. Att leda ett team med engagerade, kunniga experter på allt från design till PR till traditionellt marknadsföring till butiksutveckling ställde helt nya krav på mig och min förmåga att leda. Då fick jag verkligen bekräftat hur viktigt det är för mig att se till helheten och att alla delarna i verksamheten driver åt samma håll.

  • När jag 2013 valde att gå tillbaka till livsmedelsbranschen, var det för att få möjligheten att komma ännu närmre produkten och verkligen engagera mig i själva utvecklingsfasen. Som Head of NPD Nordic på Findus, hade jag möjligheten att påverka inriktningen på innovationer och lanseringar för att säkerställa att löften i varumärket, verkligen grundas i produkten. Det varumärket lovar, ska produkten leverera! 

  • När jag tittar framåt, är det framförallt en aspekt som är avgörande för att jag ska kunna leverera på topp; det måste finnas ett värde, en äkthet eller passion i företaget, kulturen eller produkten som jag kan stå för.

 

”Idag kan jag vara tydlig med mina förväntningar och mål utan att tappa den empatiska delen.”

 

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Few har framförallt betytt att jag har landat i mitt ledarskap. Idag har jag en mycket tydligare bild av vad som utgör grunden i mitt sätt att leda och en förståelse för vad som sker om jag gör avkall på det. Jag kallar det 'hjärta och hjärna i samspel'. Idag kan jag vara tydlig med mina förväntningar och mål utan att tappa den empatiska delen, och vice versa, på ett mycket kraftfullare sätt än tidigare.

Med Few i bagaget har jag fått en stabil grund, ett tydligt fundament och skapat en plattform som jag kan växa från.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

På alla sätt! Utan min mentor hade resan blivit mycket svårare och sannolikt mycket längre. Genom att ge perspektiv, lyfta fram frågeställningar och lyssna på svaren, fick min mentor mig att våga lita på att svaren finns inom mig själv. Idag räcker det långt med att prata med hen inne i mitt huvud - även om det fysiska mötet och samtalet är att föredra i alla lägen! Jag hoppas och tror att relationen med mentorn finns kvar långt efter att utbildningen är avslutad.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

För mig var det aldrig en fråga. Jag lockades av innehållet som jag kände fokuserade mycket på hela mig, inte bara yrkesmänniskan. Om det är mer kvinnligt än manligt vet jag inte. Med facit i hand, tror jag att jag hade utvecklats lika mycket i ett program med mixade deltagare? Kanske lika mycket, men absolut inte på samma sätt.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap:

Vad är 'värde'? För mig handlar det mycket om att skapa tillväxt, utveckling, fördjupning. Såväl materiellt som emotionellt. Och med den innebörden har mitt ledarskap de senaste åren kommit att fokusera mer på att delegera och skapa ägandeskap in i organisationen. Genom att ge mandat men också avkräva ansvar så tror jag att både mina direktrapporterande och deras team, har utvecklats mer än tidigare under de senaste åren.

För din organisation?

På flera sätt. I en tidigare roll genom att ta fram, förankra och implementera en tydligare process för det kommersiella teamet. Ett arbete som bl.a ledde till samsyn, mindre frustration inom teamen, färre misstag, mer driv och att vi inte längre dubbelarbetande. Nu senast genom att vara delaktig i att sätta en ny strategisk inriktning för stora delar av organisationen. Tillfredsställelsen hos medarbetarna när man ser hur det arbetet som läggs ner levererar är fantastisk som motivation!

För dig själv som person?

Det största värdet för mig själv, handlar om att jag grundat mig själv. I mina värderingar, i mitt ledarskap och i mina krav på vad jag behöver för att kunna agera fullt ut, utifrån hela mig. Det är mitt största värde.

 

”Kraften sitter i den egna viljan.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Svår fråga. Med lite längre perspektiv sannolikt 'Jag kan allt jag vill'.

Vad skulle det stå i din epilog?

Att kunna stå för de beslut jag fattar, att agera på konsekvenserna av dom besluten och att hela tiden ströva efter en vara sann mot mig själv och mina värderingar är viktigt för mig. Den här boken handlar om hur jag kom till den insikten, vilka misstag och felbeslut jag fattat längs vägen men också om kraften i att lära och utvecklas.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Lottie Knutsson är en ledstjärna när det kommer till att fatta beslut och vikten av att ha mod. Min tidigare VD, Per Sjödell, inspirerar genom sitt sätt att skapa sin egen väg. En gammal kollega och samarbetspartner, Kerstin Dahl, för att hon lärde mig att det är först när man lämnar det kända, som man inser vad man verkligen kan.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Här och nu. Den skulle handla om hur det är att vara i ett sammanhang där det företag du jobbar på ställs inför en avgörande situation och vilka krav det ställer på ledarskap.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

'Och nu vidare'
För att för mig är förändring en stark drivkraft och jag mår aldrig så bra som när jag vet att det väntar en nu uppgift om hörnet, med nya möjligheter att lära och utvecklas.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Att kraften sitter i den egna vilja.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Det klassiska. Våga testa, våga fråga och våga göra fel.