ANNETTE BORÈN

Head of Finance Northern Europe at Hilti

annette boren few for executive women.jpg

FEWs hedersutmärkelse 2015 gick till Annette Borén (FEW 3)

Motivering:

Annette har skapat värde för sig själv genom aktiva val i både den personliga och professionella arenan. Hon valde och vågade ta sig själv och familjen på en resa för att möjliggöra en fortsatt framgångsrik karriär i kombination med ett för henne viktigt familjeliv. Genom aktiva val utifrån starka värderingar och med ett kraftfullt ledarskap leder hon sitt team mot gemensamma mål. Energy, Performance och Finish är ledstjärnor som tar Annette till en plats i den högsta företagsledningen där hon med sitt strategiska kunnande bidrar till utveckling, lönsamhet och effektivitet.

”När det finns struktur och effektivitet i vardagen är allt möjligt och livet kan levas intressant och berikande!” säger Annette.


 


NUVARANDE BEFATTNING

Head of Finance Northern Europe at Hilti

FAMILJ 

Gift med Jonas sedan 18 år och vi har två barn Bianca 15 och Ferdinand 10

FRITIDSINTRESSEN

Familjen, familjen, familjen..........sedan golf och skidåkning med familjen, ridning med dottern, rugby med sonen och träning med mannen. Vi älskar att resa, vi är nästan ständigt i rörelse.

 
Annette Borén few.jpg

”Jag har mycket starka värderingar som jag lever efter.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Jag är född och uppvuxen i Sverige, men mina rötter finns på båda sidor av Östersjön, Stalins Sovjet och Svenska Frikyrkan. Min färgstarka barndom har gjort mig stark, proaktiv, ödmjuk och öppen för andra kulturer och full av förväntan inför det som väntar på mig. I mitt professionella liv har jag bott och verkat i flera länder, jag är van vid att verka i en internationell miljö och söker ständigt nya utmaningar.

  • På Atlas Copco fick jag lära mig vikten av struktur och effektivitet

  • På Skandia utvecklade jag ett tryggt ledarskap, jag har lett andra manniskor i mer an 16 år.

  • På Länsförsäkringar fick jag en bra grund i försäkringsbranschen.

  • På Doro, ett börsbolag, och mitt första CFO jobb och sedan även Vice VD och 5 styrelseuppdrag i koncernen, lärde jag mig att balansera struktur och effektivitet i ständig kaos och förändring.

  • På Sparbanken Öresund, mitt första styrelseuppdrag som inte var operationellt fick jag vara med och påverka på högsta niva.

  • Till Hilti tog jag steget till något fantastiskt, ett helt nytt företag och ett helt nytt land för hela familjen.

 

”Genom Few har jag insett hur viktigt det är att ha en egen strategi och en egen målbild.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Min självkänsla har stärkts och jag har utvecklat min strategiska förmåga, dessutom har jag insett hur viktigt det är att ha en egen strategi och en egen målbild. Jag har även utvecklats som människa och är numera för det mesta väl medveten om mina styrkor och svagheter.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Det har funnits många mentorer i mitt liv, den viktigast är min man Jonas. Jag tror på att ha många mentorer för olika syften. För att nämna några; Erik Olsson anställde mig på Atlas Copco för 20 år sedan och har varit min mentor i Styrelsekraft. Sam Aston var ett fantastiskt bollplank under min tid på Doro och min Few mentor. Alla mentorer har stöttat mig med det som jag har behövt just då med konkreta tips i vardagen på jobbet men även ett strategiskt stöd.  De är också mina förebilder inom sina respektive områden.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Jag söker ständigt utveckling, dessutom måste vi kvinnor bli mycket bättre på att stötta varandra.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap:

Jag är rättvis, konsekvent och har allltid en tydlig inriktning. Effektivitet är dessutom ett nyckelord for mig. Jag har blivit riktigt bra på att rekrytera de bästa medarbetarna så att jag kan fokusera på det strategiska och den framtida inriktningen. Jag leder och skapar värde genom andra, jag enar team kring en gemensam inriktning och agenda. I botten ligger starka värderingar som jag lever efter. Jag var bland de nominerade till årets CFO bland de svenska börsbolagen 2011.

För din organisation

Jag var högst delaktig i att ta Doros börskurs från 4 KR till 35 KR och skapade ett enormt värde för aktieägare och anställda. 
Vi byggde en helt ny strategi för Doro vilket resulterade i en ökning av omsättningen från 300 MSEK 2008 med en förlust på cirka 10 miljoner kronor till en omsättning på cirka 800 MSEK med en rörelsemarginal på cirka 10%. Vi centraliserade all verksamhet till moderbolaget i Sverige vilket resulterade i en kostnadseffektiv tillväxt, med samma mängd antal anställda. Jag utvecklade även en ny framgångsrik IR strategi som resulterade i en hel del positiv uppmärksamhet i media och en värdeökning i aktiekursen från 4 kronor till ca 35 kronor per aktie. Dessutom omstrukturerade jag finansavdelningen och skapade ett shared service center och flyttade alla ekonomer till moderbolaget i Lund i Sverige.
På Hilti har jag påbörjat en resa och tagit Shared Service Centret till en ny nivå när det gäller kundfokus, lean och marginal tänkade. Samtidigt har jag säkerställt att Hiltis grundläggande värderingar; Teamwork, Commitment, Integrity och Courage även genomsyrar Finance. Dessutom är mångfald oehört viktigt på Hilti och jag jobbar med det genom våra 3G; Gender, Generation, Global, genom att se till att vi har en bra mix mellan män och kvinnor, över generationer och kulturer. På min avdelning har vi 13 nationaliteter och 50/50 fördelning mellan män och kvinnor.

För dig själv som person

Jag har blivit mer trygg i min ledarroll. På Hilti leder jag genom andra chefer, jag behöver inte vara expert på allt.

 

”Köp in all markservice.”

 

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Från drömmar till verklighet.

Vad skulle det stå i din epilog?

Höll alltid fast vid sina värderingar...

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Erik Olsson som anställde mig på Altlas Copco och var min chef ställde även upp som mentor till mig i Styrelsekraft. Jörgen Svensson som vågade anställa mig som första kvinnliga marknadschef i Skandia. Jag var 30 år och det var mitt första chefsjobb, men sedan dess har jag varit chef/ledare och är trygg i det.

I mitt första jobb betydde även mina svärföräldrar mycket för mig, de lärde mig ekonomiyrket och hur viktigt det är med compliance och att våga ”säga till och stå upp”.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Hur viktigt det är att fokusera på saker som skapar värde på jobbet och i familjen. Strunta i allt annat, det finns inga måsten.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Livet går alltid vidare om du vill. Man kan leva på olika sätt, du väljer själv.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Man kan leva ett oerhört berikande liv och göra massor med intressanta saker med rätt planering och om man har struktur i vardagen, på jobbet och i hemmet.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Köp in all markservice, jag slutade städa for 15 år sedan och maten får jag levererad in till köksbordet. Skaffa ”dog walker” till hunden. Har man barn ska man ha en bra Nanny, jag har haft en fantastisk nanny i Sverige och har en fantastisk nanny i England. Barn behöver många tryggheter och man kan vara världens bästa mamma även om man har en Nanny.