ANNIKA KARLSSON

VD Konsulthjärtat AB

Annika Karlsson Konsulthjärtat Few For Executive Women.jpg


NUVARANDE BEFATTNING

VD, Konsulthjärtat AB

FAMILJ 

Gift med Christer, livskamrat och bollplank, 2 vuxna döttrar, Emma 22, Frida 20, hunden Ludde, cockerpoo på 9 år.

FRITIDSINTRESSEN

Fritidsintressen: Golf, resor, teater, musik, mat och vänner.

 
Annika Karlsson Few ledarprogram.jpg

”Few har hjälpt mig att hitta min personlighet på ett djupare plan."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Sladdbarn, uppvuxen i Piratenland med en stor syskonskara, statsanställd far och en mor som gjorde soppa på en spik. Ett öppet hem som välkomnade alla oavsett klass eller ursprung och som bjöd på det som fanns.

  • Började min karriär inom kyrkan och trodde den kristna världen skulle bli min framtid. Hade dock för många frågetecken till Bibeln och bestämde mig för att gå vidare med utbildning och hårt arbete.

  • Sökte Juristlinjen men kom inte in. Bestämde mig då för att börja jobba direkt efter gymnasiet och hade chefer som trodde på mig och som stod ut med min vetgirighet. Det var avgörande för min fortsatta karriär och utbildning.

  • Kombinerat med enstaka kurser och en stor portion envishet läste jag vidare på universitetsnivå under tiden jag arbetade och var föräldraledig.

 

”Genom att lyssna till och skapa min egen värdegrund har jag stärkt mig själv och mina relationer.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

För mig har Few inte bara gett mig en ledarskapsutbildning. Den har hjälpt mig att hitta min personlighet på ett djupare plan. Från att ha en uppfattning om att jag gick in i detta som en viss person, har jag upptäckt mitt verkliga jag, så som jag ville utvecklas till. Den dagen jag upptäckte detta var jättehäftig. Nätverket som skapats kring Few och i vår grupp Few1 har utvecklats till en djup relation av värme, gemenskap och affärsmannaskap.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Jag valde en mentor från företags- och idrottsvärlden som jag kände mig trygg med. Det gjorde att jag kunde styra min agenda och slippa utsättas för utmaningar.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Denna fråga ställde jag mig också när jag skulle börja men bestämde mig för att det var så spännande deltagare och jag är nyfiken på nya relationer. Nu skulle jag rekommendera alla att välja ett program enbart för kvinnor för att kunna fokusera på utbildningen och inte så mycket på traditionell hierarki i gruppen.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap:

Jag har kommit till insikt om mina bra och dåliga sidor. Mitt förhållningssätt i ledarskapet har gått från coach till mentor och det är så häftigt att få jobba med individerna. Mitt ledarskap är situationsanpassat och det betyder att medarbetare kan uppfatta mig på olika sätt beroende på företag.

För din organisation?

Genom ett jobb som jag inte uppfattade som utmanande längre, bestämde jag mig för att hoppa ut i friheten och starta eget. Jag hade en vision om vad jag ville jobba med. Utmaningar! Under mina uppdrag som interim VD jobbar jag med engagemang, brutal ärlighet, mod och passion.

För dig själv som person?

Genom att lyssna till och skapa min egen värdegrund har jag stärkt mig själv och mina relationer, både till människor och verksamheter där jag tar uppdrag. Genom att inte kompromissa om detta och vara ärlig med det har det också förstärkt mina relationer med uppdragsgivarna. De vet vad de får helt enkelt.

 

”Var kräsen när du väljer chef, det är avgörande för din karriär!”

 

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Annika, den duktiga flickan som blev stor.

Vad skulle det stå i din epilog?

Jag önskar att jag hade tagit mig för att skriva redan i början av min karriär. Då hade det blivit en bok om ledarskap för alla de som famlar i blindo i början av sin karriär. Så som råd till alla läsare skulle jag uppmana dem att föra dagbok i sitt arbete, för att på lång sikt, kunna inse vad man åstadkommit i sitt ledarskap.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Min kära mor hade varken en position i arbetslivet eller familjen. Ändå blev hon en av mina stora förebilder eftersom hon "rattade" allt i hemmet och var den informella ledaren. För mig har den insikten varit oerhört betydande i mitt liv. Likaså har jag haft en chef som hette Anders Svensson, tyvärr numera avliden. Det var en stor entreprenör som vågade tro mer på talang än högskolepoäng. En mycket karismatisk ledare med betydande affärssinne och stort hjärta. Anders Sveger, min chef på GlasLindberg, tillät mig att gå FEW1 vilket var betydande för mig. Hans Landgren, styrelseledamot i SpecialTeknik, som gav mig mitt första interima VD-uppdrag.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Första kapitlet ska vara det sista, dvs. beskriva nutiden utifrån hur jag ser på min karriär och mitt ledarskap idag. Den ska ge bilden av hur det är idag efter de 30 första åren av utbildning, arbetsliv, karriär och relationer. Kapitlet ska skapa en nyfikenhet kring hur resan dit sett ut och vilja en att läsa mer.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Råden jag fick som jag önskade jag lyssnat på.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Jag vill att läsaren ska bli tagen av min berättelse, mer än att se det som ytterligare en bok om ledarskap. Jag vill förmedla att alla har samma förutsättningar att göra det man vill, så länge man tror på det tillräckligt mycket. Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid!

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Skapa nätverk tidigt, gärna med etablerade chefer, för att få insyn i maktens korridorer och spara många års antagande och funderingar om vad som förväntas av dig. Var ärlig mot dig själv och din omgivning, lär känna dina värderingar och ta inte uppdrag där du har dåliga vibbar. Tvekar du, ta råd av en mentor. Var kräsen när du väljer chef, det är avgörande för din karriär!