ANN-MARIE
HANSSON
HR Chef,
Öresundskraft AB

ann marie hansson chef few.jpg

”Karamellbagarens dotter och tivoliägarens dotter-dotter - det är jag! Att växa upp på ett ambulerande nöjesfält är speciellt, på många sätt. Alla måste samarbeta. Ingen kommer hem förrän varenda liten mutter är nerpackad. Entreprenörsandan - den är urstark.”

 


NUVARANDE BEFATTNING

HR chef för Öresundskraft AB i Helsingborg.

FAMILJ

Gift sedan 1996 med Fredrik. Vi har två söner, Kenny och Adam. 

FRITIDSINTRESSEN

Jag älskar att läsa, göra yoga, dansa frigörande dans och äta mörk choklad! Samt träffa vänner och familjen!

 
Ann Marie Hansson Chef HR ledare.png

”Tanken på att saker alltid kan förbättras och effektiviseras driver mig och ger mig energi.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

KORT BAKGRUND

  • Föddes in i en familj där mina föräldrar var karamellkokare och mina morföräldrar hade ambulerande tivoli.

  • Jag började sälja saker (och sälja in) extremt tidigt och när jag var 9 år hade jag mitt eget popcornsstånd. 

  • Jag läste verkstadstekniks utbildning på gymnasiet och gick ut som bästa elev och den första kvinnliga eleven på service och reparationslinje i Landskrona. Tyvärr kom jag aldrig riktigt in i yrket då jag kom ut i lågkonjunkturen utan jag började jobba som sprutlackerare och sen processoperatör på Perstorp AB. 

  • 1996 när jag fick vår första son kände jag att jag ville fortsätta läsa och ville jobba med människor så när andra sonen var 5 månader började jag läsa in betyg på komvux. Sen fortsatte jag läsa på PA programmet i Kristianstad (ville vara nära killarna) medan min make läste till civilingenjör i Lund. Att studera båda två på heltid med två småbarn lärde mig att vara flexibel och veta hur jag ska prioritera när det är många saker på gång samtidigt  - något som jag har för det mesta! 

“På Öresundskraft har jag fått utvecklats enormt med både personliga utbildningar och ett stort ansvar. Vi har verkligen förändrat vår företagskultur och arbetar aktivt med ledarskap och kulturarbete som jag inte stött på någon annanstans. Vi har utbildat all personal till att bli högpresterande enligt Susan Whelans teorier. ” — Ann-Marie Hansson

 

”Humor och glädje - både privat och i arbetslivet - är extremt viktigt för mig.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Otroligt mycket. Jag kom in i programmet under en tid när jag hade flera olika utmaningar i min egen grupp så teorierna, tiden för reflektion och framförallt stöd och råd från mina Few kollegor betydde otroligt mycket. Det var en verkligt lyxig känsla att få tid för mig själv och för min egen utveckling och i så fina miljöer som det är på Drakamöllan. Sen var det ingen dans på rosor utan det var hårt arbete med både svett och tårar men med kärlek och omtanke för mig själv och från/till alla. Alla var vi på olika vis berörda av det vi upplevde under denna tid. 

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Jag valde att ha två olika mentorer då jag även ville ha en från min profession (HR). Båda två gav mig flera praktiska tips och idéer på hur de hade gjort på sin väg genom sin karriär som alltid är värdefull. De pushade även på mig när jag hade det lite kämpigt med min egen lilla grupp.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Jag tyckte det var bra för trots att jag själv anser vi har kommit väldigt långt med jämställdheten är det skillnader på hur vi blir bemötta i arbetslivet mellan kvinnor och män. Jag tyckte det var bra att kunna öppet prata om detta samt att kunna få vara trygg i min kvinnoroll bland andra kvinnor. Jag trodde faktiskt att det skulle bli en viss form av prestige mellan oss med det blev det inte utan alla vara ödmjuka och ville varandra väl.

 

”Ta dig inte på så stort allvar. Njut och ha roligt i ledarskapet.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap:

Jag är tryggare i mig själv då jag lärt mig mer om mig själv om mina triggers och mina tillkortakommanden. Jag har blivit mer ödmjuk inför varandras olikheter. En annan trygghet är att jag känner att jag kan mycket, jag har en stor kompetens som jag själv inte var riktigt klar över tidigare. Jag vet att min chef Anders Östlund säger att han ser en stor skillnad i mitt ledarskap nu än för 3 år sedan. Jag har kvar min energi (som är en av mina största drivkrafter) men lite mindre rastlös och otålig – dvs tryggare i mig själv. 

För din organisation?

De har fått en tryggare, ödmjukare och mer strategisk HR chef. Jag har använt många av de verktyg jag lärde mig på FEW på organisationen och jag har verkligen implementerat vikten av att jobba med ledarskapsfrågor. 

För dig själv som person?

Jag tog fram papprena vi jobbade med för någon vecka sen för att se vilka olika mål jag satte upp för mig själv då. Alla mål är uppfyllda utom ett och det är ett aktivt val. Jag har verkligen arbetat med mig själv från det jag startade kursen och gör fortfarande, det är ett ständigt lärande. Sen att vi blandande med ledarskapsfrågor och hälsa (yoga, vandringar, målningar etc) har gjort att jag har fått bättre balans i livet. 

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Boken skriver jag när jag är minst 80 år och har levt mitt liv med full fart!
Boken heter: Från tivoli in i styrelserummet med passion! 

Vad skulle det stå i din epilog?

Våga leva nu! Ta vara på livet och ta för dig av det som finns. Du väljer själv hur du vill må genom vilka val du gör. Skratta och lev på det sätt du som du anser vara bäst för dig, ditt liv och framtiden!

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Min morfar – tivoliägaren
Min man – som alltid tror på galna idéerna
En av de chefer som satt spår och trott på mig – Anders östlund

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Min barndom.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Våga leva!
Vilka är mina lärdomar i livet och små tips på vardagsglädje!

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Att vi alla har ett val att må bra och ”utnyttja” livet medan du kan. Lev!

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Ta er inte på så stort allvar. Njut och ha roligt i ledarskapet. Skratta och andas mer!