EBBA FÅHRAEUS
VD, SMILE INCUBATOR

ebba fahraeus for executive women chefprogram-min.jpg

FEWs hedersutmärkelse 2017 gick till Ebba Fåhraeus (FEW 1)

Motivering:

Ebba är en kvinna som genom aktiva val skapat värde i både sin personliga och professionella arena. Med ett tydligt målfokus har hon idag nått de karriärmål hon tidigt satte upp för sin yrkesbana. Genom beslutsamhet, mod och synlighet har Ebba idag en position som VD, som ordförande och ledamot i flera styrelser. I dessa positioner möjliggör hon och skapar värde för organisationer och medarbetare både i det lilla och i det stora.

Ebba är en förebild för andra i modet att synliggöra sina målbilder och sin kompetens i både fysiska och digitala nätverk. Vikten av att ha en egen målbild, att våga dela den med andra och se genomslagskraften det leder till.

”Det har jag aldrig gjort förut så det klarar jag säkert" och frågan om "vad är det värsta som kan hända" är två ledstjärnor på vägen.

 

NUVARANDE BEFATTNING

VD för SMILE (tidigare Lund Life Science Incubator). Utöver det har jag några flera olika styrelseuppdrag – Ordförande i Connect Region Syd, Styrelseledamot i Medicinska Fakulteten vid Lunds Universitet, Apptix ASA samt Arc Aroma Pure. Förtroendevald till Skandia Fullmäktige.

FAMILJ

Siri och Vidar, mina underbara barn, mina föräldrar samt två bröder med familjer. Katten Celine och, inte minst, en stor ”extended family”.

BOR

Villa i Bjärred sedan 2001

FRITIDSINTRESSEN

På helgerna rider jag och springer milen i en vacker bokskog.  Övriga dagar försöker jag också att få till ytterligare träningspass om jag inte har några andra aktiviteter. På våren ägnar jag gärna tid åt min trädgård. Jag brinner för allt som är japanskt, bl a samlar jag på japanska kimonos och har nyligen kommit hem från min 15:e resa till landet. Jag tycker mycket om att resa, uppleva nya platser, mat och kultur, helst tillsammans med mina barn.

 
Foto: Jenny Leyman 

Foto: Jenny Leyman 

”Jag citerar Pippi Långstrump och säger - Det har jag aldrig gjort förut, så det klarar jag säkert!”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Kort bakgrund

Mina föräldrar fick mig när de fortfarande var unga studenter i Uppsala. Jag uppfostrades med stor frihet men med mycket tydliga värderingar som har präglat mig genom livet, som alla människors lika värde och vikten av plikt och ansvar. Jag kommer från ett typiskt akademikerhem där allting alltid diskuterades, vilket betyder att det inte är helt enkelt att få en syl i vädret när vi träffas. Mina föräldrar har alltid haft ett stort socialt umgänge, det hände ofta att min mamma råkade träffa någon trevlig utländsk student som också bjöds hem till familjen. Min barndom har gjort mig socialt trygg., vilket betyder att jag känner mig hemma i de flesta miljöer. Som person är jag stark, nyfiken, ödmjuk, öppen för andra kulturer och ständigt full av förväntan inför det som väntar på mig i nästa steg. I mitt yrkesliv har jag aldrig varit rädd för att byta vare sig jobb eller bransch och har även arbetat internationellt. Jag är van vid att verka i olika kulturer och älskar nya utmaningar, där jag väljer att citera Pippi Långstrump och säger ”Det har jag aldrig gjort förut, så det klarar jag säkert!”. Mitt utbildningsval var att studera till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, något som har öppnat många dörrar för mig och samtidigt inneburit ett fantastiskt nätverk.

Lite kort om din karriär och vad som varit viktiga vägskäl för dig:

  • Under mina första år inom KREAB-gruppen fick jag, långt innan jag var mogen lära mig mycket om ledarskap, dessutom om hur planering skapar möjligheter för flexibilitet samt om konsten att inte krångla till det.

  • På Johnson & Johnson lärde jag mig den hårda vägen om hur ett felaktigt utövat ledarskap kan splittra en organisation och skada starka individer men också när man i vissa lägen ska välja att gå vidare. Jag lärde mig att lita på mina instinkter – känns det fel i magen så är det oftast fel! Jag upptäckte att jag gillade att sälja och att jag dessutom var riktigt bra på det, vare sig det gällde kampanjer till handlare eller konceptförsäljning till apoteksbolaget.

  • Inom  Mölnlycke lärde jag mig hur en sund och värderingsstyrd företagskultur kan skapa underverk. Där fick jag också och en bra grund inom konsumentmarknadsföring och säljkårsstyrning. 

  • I rollen som affärsområdesansvarig på Cederroth lärde jag mig att kombinera marknad och försäljning med långsiktigt och strategiskt kundarbete.

  • På Raufoss, om hur berikande det är med branschbyten. Från snabbrörliga konsumentvaror till tung fordonsindustri, där jag arbetade med portföljanalys och investerarpresentationer samt att ledde arbetet med dotterbolagens Vd:ar. 

  • Nästa jobb var på Anoto, börsbolag och ny bransch igen inom IT, mobila tjänster, Bluetooth. Oerhört spännande och dynamiskt med komplexiteten och även kraften i att arbeta genom partners. Här uppstod min kärlek till Japan. Som global Marknads- och Försäljningsdirektör med lösningar i teknikens framkant fanns såväl möjligheter som enorma utmaningar att hantera, både internt och externt. En dynamisk period med mycket lärdomar och mycket träning i krisledarskap. Idag, efter att ha lett människor i 25 år, är jag trygg i mitt ledarskap. En förutsättning för att kunna fungera väl i styrelser, en annan av mina karriärvägar.

  • På Aqilles Invest – att våga fira framgångar och att verkligen jobba med resultatplaner på alla nivåer.

  • Styrelseuppdrag: Genovis var mitt första ordförandeuppdrag – dessutom i ett noterat bolag.  Jag har vid det här laget arbetat i 15 olika styrelser i både ordföranderollen och som ledamot. Att leda och påverka på högsta nivå är otroligt roligt och lärorikt!

  • Med Lund Life Science Incubator fick jag mitt första VD-jobb och en möjlighet att fullt ut arbeta med att skapa möjligheter till affärer. Den här gången var det inte för min egen organisation utan för alla bolag som vi stöttar. Jag lär mig mycket om att agera i utkanten av den offentliga sfären vilket är nytt och väldigt utmanande.

 

”Det är ganska härligt att inte alltid vara den avvikande i en grupp.”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Jag har fått ett fantastiskt nätverk som i allra högsta grad är ”alive and kicking”. Det är en erfarenhets- och kunskapskälla som är ovärderlig med en vänskap som jag värderar högt.  Jag har stärkts i min tillit till min egen intuition och utvecklat min strategiska förmåga. Men framförallt har jag insett hur viktigt det är att ha en egen målbild, att våga dela den med andra och se genomslagskraften det leder till.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Jag kände ett stort behov av att utveckla ett professionellt nätverk av kvinnor. Eftersom det ofta är få kvinnor i ledande positioner på arbetsplatserna består ofta kvinnors, och även mitt, nätverk av i huvudsak män. Det finns också behov för kvinnor att utveckla strategier och dela strategier för att leda när man som kvinna oftast är i minoritet.  Sist men inte minst – det är ganska härligt att inte alltid vara den avvikande i en grupp.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap:

Min självinsikt har ökat. Jag är bra på använda mina starka sidor. Att hitta kollegor och samarbetspartners som kan komplettera mig där jag är svagare. Jag är tydlig och orädd i mitt ledarskap vilket skapar trygghet och fokus för mina medarbetare.

För dig själv som person:

Jag vet vem jag är och är trygg och komfortabel i det. 

 

”Vad är det värsta som kan hända!”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Vad är det värsta som kan hända?

Vad skulle det stå i din epilog?

Här vilar en modig själ.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Hela grunden för vem jag är har jag från min uppväxt så det måste vara mina föräldrar, bröder och många äldre släktingar som alltid fanns runt mig. Därefter mina barn som tränar mig i tålamod. Det är inte en av mina paradgrenar.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Hur den största gåvan du kan ge är att låta någon bli sedd – och hur det påverkar situationer, i längden och i livet. 

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

”It aint over yet!” Jag laddar för de sista 50 och känner att världen är full av utmaningar som vi som nu har makt och förmåga att påverka måste ta ansvar för.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Att våga be om hjälp och att alltid ställa frågan ”Vad är det värsta som kan hända?”. Mod.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Att våga be om hjälp och att alltid ställa sig frågan ” Vad är det värsta som kan hända”.