EMELIE KNOESTER

SORTIMENTUTVECKLINGSCHEF
IKEA

emelie knoester ikea for executive women-min.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

Sortimentutvecklingschef IKEA

FAMILJ

Min sambo och två pojkar

BOR

Olofström

FRITIDSINTRESSEN

Den mesta tiden utanför jobbet går till pojkarna och deras hockey. Utöver familjen: träning och att läsa. Jag läser allt möjligt, allt som inspirerar.

 
emelie knoester few mentorprogram-min.jpg

"Jag fick uppleva en större del av världen och är del i att också tro att man kan göra världen bättre."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Jag är uppvuxen i en kärnfamilj i ett småsamhälle. Pappa drev en bensinstation och engagerade hela familjen kring den lilla verksamheten. Mamma jobbade där och ibland fick även jag rycka in. Lite senare skiljde sig mina föräldrar och resultatet av det blev mycket självständighet. Eftersom hela familjen varit engagerade i pappas verksamhet innebar skilsmässan också att mamma blev utan sysselsättning, ensamstående med tre barn. Jag växte upp och såg min mamma slita för att bygga sin egen plattform, skaffa en inkomst och försörja familjen. Det blev en inspiration och jag bestämde mig för att jag alltid skulle stå på egna ben. Under åren som följde flyttade vi runt mycket. Jag hade tidigt drömmar om att komma ifrån småsamhället där jag vuxit upp och testade en massa olika saker, bla åkte jag med kompisar till New York. Jag hade redan då ett intresse för kläder och mode, det var en jättestor drivkraft. Allt eftersom jag provade mig fram hittade jag mer och mer rätt.

Efter att ha haft olika jobb inom reklam och mode landade jag i att jag ville komma närmre mode & textilindustrin. Jag sökte därför till Textilhögskolan i Borås där jag gick en treårig textilekonom utbildning. Under studietiden bestämde jag mig för att jag ville jobba med affären bakom textilindustrin, det vill säga det som drev business, trender och mode. Hur får man många människor att bete sig på samma sätt? Hur svårt eller lätt kan man driva stora kulturer av förändring? Beteendet bakom intresserade mig och jag hittade verkligen hem i den miljön. Det var en bra balans för mig mellan kreativitet o business. Vänster och höger hjärnhalva!

Direkt efter skolan fick jag jobb på H&M där jag sedan arbetade i 10 år. Under tiden på H&M testade jag att arbeta med olika målgrupper i olika roller och fick mitt första officiella ledaruppdrag. Det var en kreativ kultur som byggde på att ge stort ansvar till unga människor. ”Jag kan göra vad jag vill och det är bara jag själv som kan styra min egen utveckling.” Jag såg många kvinnor som jobbade hårt och skapade resultat. En belönande kultur, ”jobbar du hårt så får du större ansvar”.

Efter ett tag började jag känna mig lite för gammal för trendspaning och mina reflektioner kring konsumtion och hållbarhet blev viktigare. I samband med att jag skaffade familj blev jag lite mer existentiell och vikten av att göra något betydelsefullt ökade. Jag sökte ett större syfte på något sätt och där hittade jag IKEA. Det jag gillade med H&M, entreprenörskapet, möjligheterna, och tron på människor, samma kultur fann jag på IKEA men med ett för mig viktigare syfte: ”att skapa en bättre vardag för de många människorna”. Den drivkraften blev riktigt stark! Vad kan vi göra för människor som har det tufft, människor som min mamma. Lite mer strategiskt, lite mer diversifierat, manligt och kvinnligt. Jag fick uppleva en större del av världen och är del i att också tro att man kan göra världen bättre. På IKEA har jag testat olika roller med syfte att bidra till att sortimentet blir bättre.

 

"Jag gjorde mig medveten om mina svagheter och lärde mig hur jag kunde utveckla min handlingskraft. Few är den resan jag gjort i mig själv som är absolut starkast."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

När jag gick Few hade jag precis påbörjat uppdraget jag har nu. Det var perfekt timing då jag skulle leda team i en matrisorganisation utöver det vanligt direktrapporterande teamet och behövde förbereda mig för möjligheterna och svårigheterna som det innebar. Few var ett enormt stöd i den resan. Jag blev otroligt mycket mer medveten om mina styrkor.

Jag trodde nog främst att det skulle handla om att jobba på sina svagheter men istället var det ett program som belyste mina styrkor, utvecklade mig som person och gav mig mer självförtroende som ledare. Jag gjorde mig medveten om mina svagheter och lärde mig hur jag kunde utveckla min handlingskraft. Few är den resan jag gjort i mig själv som är absolut starkast. Jag fick stöd i form av ett starkt nätverk men också mycket konkreta verktyg. Och möjlighet att reflektera över mig själv som ledare i olika situationer.

Att det är ett upplägg över tid gör att man dels kan följa andra men också reflektera över sig själv under längre tid. Man kan känna sig lite ensam i ledarskapet och därför kan det vara svårt att hitta kraften som man har i sig själv. I Few får man känslan att man tillhör och en rejäl boost av gruppen.
 

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Det hjälper till att våga. I en grupp av endast kvinnliga deltagare tillåts man ta en annan plats. Vi valde alla i gruppen att ha en hög grad av öppenhet och vara utlämnande för att kunna investera i oss själva, utvecklas och ta nästa steg. Jag har svårt att tro att vi hade vågat öppna upp oss på det sättet om det alltid hade varit män i rummet. Att man bygger så starkt förtroende och gemenskap i gruppen är en enorm styrka med programmet.

Det var också otroligt spännande att reflektera över de tillfällena vi bjöd in män i programmet för det blev andra samtal och en annan kultur. Efter programmet reflekterar jag ganska mycket kring kön och ledarskap överhuvudtaget eftersom jag har erfarenhet av att arbeta i kulturer där män har mycket makt. På något sätt kan man inte ignorera det.

 

"Jag har vågat driva det jag känt en så stark övertygelse för."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Hur har du skapat värde de senaste 5 åren?
För dig själv som person och i ditt ledarskap:

Genom ökad medvetenhet och att jag byggt upp mitt mod. Att vara en bra ledare handlar för mig om kommunikation. Jag har blivit bättre på att kommunicera - mer medveten om effekten av vad jag kommunicerar, mer eftertänksam och mindre känslig för konsekvenserna. Att våga stå för det som sagts, skapa enkelhet och struktur men också tillåta andra att ta plats.

Jag har vågat driva det jag känt en så stark övertygelse för. Jag har inte blivit offer för politik eller strukturer utan försökt utmana. I kombination med att jag gick FEW och byggde mitt självförtroende i programmet vågade jag ta hela den platsen och kämpa för det jag trodde på. Trots att många projekt till en början mötte mycket kritik.
 

Om du skulle skriva en biografi, vad skulle den heta?

Sluta jiddra, börja trolla!
 

Vad skulle den handla om?

Jag skulle berätta om alla mina misstag och vad jag lärt mig av dom. Hur det är att vara ledare i stora, svenska, kreativa, multinationella företag. Om att våga fatta beslut och att stå för dom.

Jag skulle berätta om tillfällena där jag gjort skillnad för människor. Hjälpt, stöttat och utmanat så att de vågat göra saker som skapat värde för dem. Jag får energi av att ha inspirerat någon. Mindre om mig själv och mer om andra.

Jag hade även velat ha med några reflektioner om det manliga och det kvinnliga. Goda och dåliga upplevelser. Ledarskap, kön, olika situationer och förutsättningar.
 

Vad vill du läsaren ska ha med sig från biografin?

Vikten av att våga vara sig själv. Att inte försöka vara någon annan för att man tror att andra förväntar sig det. Som ledare är det lätt att förlora sig själv eftersom det är så många som förväntar sig så mycket. Att vara trygg i de man stå för, ha en stark övertygelse och våga vara sig själv.
 

Har du några tips till unga kvinnor i början i början av sina karriärer?

Kanske inte alltid så lätt att påverka, men försök att hitta en miljö där du kan stärka din självkänsla. Det är otroligt viktigt att ha ledare runt omkring sig som ser en och tror på en. Jag har sett kvinnor blomma och jag har sett kvinnor vissna. Mycket handlar om vilken miljö du är i och vilka ledare du har runt dig. Vi vill gärna ha omgivningens bekräftelse på om vi är rätt eller fel. Hitta ditt självförtroende, våga och kör!