IRENA FÄREMO
VD,
OPO Scandinavia

irena färemo opo scandinavia for executive women -min.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

VD och delägare på OPO Scandinavia.

FAMILJ 

Mitt i livet, skild men på väg mot nya äventyr. Två vuxna barn, Erik (21 år) och Sofia (18 år).

BOR

Villa i Bunkeflostrand.

FRITIDSINTRESSEN

Träna crossfit, resor, skidåkning. God mat och dryck i samvaro med vänner.

 
Irena Färemo Few .jpg

”Där byggdes en tro på att jag klarar saker bara jag vill”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

KORT BAKGRUND

Flyttade från Stockholm till Göteborg och hamnade till sist i Malmö.

Läste gymnasieekonomi och har arbetat med ekonomi både som konsult och fast anställd. Vidareutbildade mig med kurser på arbetstid.

Arbetat som redovisningsansvarig på Asprio och dess dotterbolag i 4 år.

Började sedan på OPO Scandinavia 2007.

Lite om din karriär och vad som varit viktiga vägskäl för dig:

Jag har alltid gått in för arbetet oavsett var jag varit som konsult eller anställd. Har haft 100% fokus på det jag gjort och varit intresserad av att lära mig nya saker.

Fastnade väldigt för ekonomi under min anställning på Aspiro där jag hade en chef som jag verkligen respekterade som tipsade om att jag skulle vidareutbilda mig. Tog då och läste några poäng på Ekonomihögskolan i Lund på en kvällskurs. Där byggdes en tro på att jag klarar saker bara jag vill.

Bytte jobb och hamnade på OPO Scandinavia som ekonomichef och varit med och drivit bolaget tillsammans med ägarna där nästa möjlighet öppnades efter 7 år att ta över VD rollen. Otroligt roligt och lärorikt steg. Nästa steg var när ägarna ville sälja bolaget och jag fick frågan om att gå in som delägare i den nya ägarstrukturen. Jag känner att genom att visa intresse för affärerna och att jag vill vidare, samt att jag tagit på mig så mycket kunskap, så öppnas möjligheterna till nya utmaningar.

 

“Jag har hittat ett nätverk där jag kan känna mig trygg och stark”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Few stärkte mig när jag var lite vilsen i karriären och fick mig att inse att jag var på rätt väg och gjorde rätt saker. Programmet stärkte verkligen min självkänsla när jag som mest behövde det.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Hans Persson gav mig viktiga insikter om ledarrollen. Gjort att jag hittat min roll gentemot styrelse och ägare. Fått mig att bli kravställare, sätta mål och jobba med måluppfyllnad internt.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Det gav mig tron och kraften att ta hjälp utanför min egen komfortzon. Jag har hittat ett nätverk där jag kan känna mig trygg och stark. Idag har jag bjudit in viktiga personer runt omkring mig till luncher och fika för att få in nya personer i mitt nätverk.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren? I ditt ledarskap?

Jag har blivit lugnare och tryggare. Litar mer på mina beslut.

För din organisation?

Jag har blivit mer lyssnande och coachande, tagit ett steg tillbaka och försöker få med alla i sin takt innan vi gör förändringar.

För dig själv som person: 

Vet att jag kan om jag bara vill och ser utmaningar i att lära nya saker. Tar inte längre saker personligt utan kan se saker och händelser med perspektiv.

 

”Ibland blir det inte som man tänkt sig, det blir kanske ännu bättre”

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du att boken skulle heta?

Tro, hopp och kärlek.

Vad skulle det stå i din epilog?

Om du tror på någonting tillräckligt starkt, våga hoppa och utforska! Du får så mycket kärlek tillbaka och det finns så många som fångar upp dig om du visar dig mänsklig.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Mina föräldrar och bror som alltid stöttat mig och gett mig den självkänslan jag har. Jag känner mig så grundstark och känner att de alltid varit stolta över mig. Det är viktigt att ha den grundtryggheten, då blir man ärlig. Jag har alltid haft svårt att kliva in i något eller gå in i en roll som jag inte känt mig bekväm med.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Nyfikenhet, att öppna upp alla sinnen för att vara mottaglig. Man kan aldrig bli för gammal för att lära. Skapa erfarenheter som bygger en grund till den du är och kan bli.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Hoppa – jag håller din hand! Kapitlet skall uppmana alla unga människor att våga pröva sina vingar och utmana sig själva, så blir de starka. Förhoppningsvis har boken de läst gett dem styrkan och tron på att de vågar. De skall ha fått guidning och inspiration så att de känner det som jag håller deras hand när de hoppar.

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Den röda tråden. Var nyfiken och intresserad, ibland blir det inte som man tänkt sig, det blir kanske ännu bättre. Sikta högt i karriären. Du blir intressant om du sticker ut från mängden.