JESSICA
GRUNDSTRÖM AHLDIN

VERKSAMHETSCHEF DRIVKRAFT MALMÖ

jessica grundström ahldin few for executive women.jpg


NUVARANDE BEFATTNING

Verksamhetschef Drivkraft Malmö
samt VD på Jessica Grundström AB

FAMILJ 

Man och en dotter

BOR 

I Skumparp, en liten by på landet som tillhör Bunkeflostrand

FRITIDSINTRESSEN

Älskar att resa! Gillar även att laga mat, umgås med vänner, läsa böcker, lyssna på musik, sjunga i kör och träna.

 
few jessica grundström ahldin.jpg

"Jag lärde mig den hårda vägen att bli bättre på att gallra och säga nej till sånt som inte är jag"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Född och uppvuxen i Klippan. Gick humanistisk linje på gymnasiet och fick tidigt en kärlek för språk. Bodde i Paris ett år och pluggade franska och EU-politik. Politiskt engagerad i 20-årsåldern men upptäckte snart att det inte var mitt sätt att förändra världen.

Började arbeta med försäljning vid 20 års ålder och har det som en livslång kärlek! Pluggat ekonomi och marknadsföring parallellt med arbete som marknadschef inom media i Stockholm. Startade eget 1999 och har älskat varje dag som egenföretagare sedan dess. Har arbetat med olika uppdrag inom media kring försäljning och ledarskap och rest över hela landet för att besöka varje liten landsortstidning. Startade 2005 föreningen Transfer Öresund som jag drev i dryga 5 år innan det var dags att gå vidare. 2011 startade jag Drivkraft Malmö som än idag är min baby med organisation i Malmö, Landskrona och Helsingborg.

Jag hamnade i mediebranschen av en slump men insåg att den passade mig. Har alltid arbetat med att bygga relationer och många av de jag träffade för 20 år sedan finns fortfarande kvar i mitt nätverk.

Att starta eget kändes som en väldigt naturlig utveckling då jag har ett stort behov över att få bestämma över mitt eget liv och min tid. Men jag har aldrig kunnat arbeta ”bara” för pengar, och inte heller med bara ett uppdrag. Att få kombinera mina uppdrag som konsult med att driva ideella organisationer som handlar om att förbättra människors vardag och framtid passar därför mig.

Ett viktigt vägskäl för mig var ett uppdrag där jag insåg att jag som representant för ett företag måste vara noga med att mitt personliga varumärke och förtroende matchar det bolag jag representerar. I ett fall var det inte så, kunden köpte mig men blev förfärad då de mötte företagets VD. Affären sprack och jag lärde mig den hårda vägen att bli bättre på att gallra och säga nej till sånt som inte ”är jag”.

Jag har vid 2 tillfällen varit nära den berömda väggen och det har fått mig att bli bättre på säga nej och sätta mig själv i främsta rummet. Idag känner jag att jag har en helt annan kontroll över mig själv, det jag vill göra och de uppdrag jag tar. Något som gett mig en helt annan balans i livet.

 

"Mitt personliga varumärke och mitt professionella rykte var för mig viktiga övningar som gett mig en annan balans i det jag gör och en tyngd i de beslut jag fattar"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

En möjlighet att få reflektera över mig själv, den jag är och varför jag blivt den jag är. Mitt personliga varumärke och mitt professionella rykte var för mig viktiga övningar som gett mig en annan balans i det jag gör och en tyngd i de beslut jag idag fattar.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv?

Genom att utmana och ifrågasätta, samt ge stöd i de fall det behövdes.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

För att en samling av kvinnor i grupp efter ett tag ger en styrka och ett systerskap som inte kan uppstå på något annat sätt. Man får vänner för livet som jag alltid tror kommer att finnas där som stöd.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste fem åren?

I ditt ledarskap? Genom att gå Few och satsa mer på mitt ledarskap och hur jag kan bli en bättre ledare, både inom den kommersiella sektorn och den ideella. Att leda med ännu större engagemang och ge ännu mer frihet under ansvar.

För din organisation? Via Drivkraft får idag mer än 150 barn om året en egen mentor som agerar som förebild. Det kommer på sikt att förändra många av dessa barns liv och förhoppningsvis ge dem verktyg på vägen. Genom att expandera Drivkraft till flera städer ges ännu fler den möjligheten.

Stolt över att 7 personer idag kan försörja sig genom att arbeta med det de brinner för i denna lilla organisation som jag startade genom att rita på en servett våren 2011.

För dig själv som person? Genom mitt arbete med ideella projekt såsom Drivkraft och Transfer känner jag att jag byggt en trovärdighet för min kunskap och person inom den ideella sektorn såväl som inom näringslivet. Att få kombinera detta engagemang med min kärlek för försäljning och samtidigt få utbilda och coacha människor känns som jackpot. Jag lever min dröm.

 

"Jag tror på att vara den man är, se ut som man gör, kunna arbeta i alla miljöer med respekt för alla"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du boken skulle heta?

Inte en aning, men idag skulle jag sno min favoritförfattare Maria Langs titel på en bok: Att vara kvinna. Jag har ständigt arbetat i mansdominerade branscher men alltid försökt att bevara min person och kvinnlighet, trots att jag ofta kritiserats för det. Jag tror på att vara den man är, se ut som man gör, kunna arbeta i alla miljöer med respekt för alla.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Hon levde sin dröm och använde sin drivkraft även om den stundtals var både en välsignelse och en förbannelse. Att hitta balansen i livet var en ständig utmaning, men ju äldre hon blev desto bättre blev hon på att faktiskt göra det.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok?

Mamma och pappa som aldrig begränsat mig utan trott att jag kunde göra vad som helst!

Helene Thunander, för modet att alltid våga göra det som känns viktigt och aldrig kompromissa med livskvalitet.

Wally Mairegger, min första säljkollega som alltid var bättre än vad jag var. Hon fick och får mig fortfarande att utvecklas.

Jan Wifstrand, för att han erbjöd sig att vara min första mentor och på så sätt fick mig att börja pendla till Skåne där allting sedan föll på plats.

Sam Aston, för att han alltid funnits där som bollplank och vän. Och för att han valt att följa med på min resa och lägga 12 år av sitt liv på att arbeta ideellt med att förändra världen. Den respekt jag känner för honom kan inte beskrivas i ord.

Min man, för ständig support och en tro på att allt är möjligt.

Min dotter, för ständig utmaning och ifrågasättande.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Om min uppväxt och hur den präglat mig.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Den röda tråden, även om den trasslat till sig ibland. Någon typ av summering av mitt liv och den röda tråd som förhoppninfsvis finns i det jag gjort.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

En känsla av att man kan leva ett liv där man gör det man brinner för, har roligt och samtidigt kan få ihop ett liv med barn och familj. Och att ingen kan göra allt, men vi kan alla göra något.

Har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Tro på den du är, gör det du vill göra. Gör bara det du själv vill!