ÅSA MÖLLER

VD Sandvik SRP AB & Site Manager produktionsenheten i Svedala.

åsa möller few-min.jpg

NUVARANDE BEFATTNING

VD Sandvik SRP AB och Site Manager produktionsenheten i Svedala.

FAMILJ

Min man Jörgen och två underbara söner, Anton 22 år och Samuel 19 år.

BOR

På landet nära havet - Vid havet finns min oas som ger mig balans i livet

FRITIDSINTRESSEN

Promenader vid havet och arbete i trädgården. Och killarnas fotboll såklart.

 
Åsa+Möller+-+hela-min.jpg

"Att skapa förutsättningar och utveckla andra har varit viktigt, liksom att försöka vara en god förebild i alla lägen och en möjliggörare till medarbetarna."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

Uppvuxen i en härlig familj och i en stor släkt. Tekniker, bönder och sjuksköterskor i en härlig blandning. Mitt val blev tidigt tekniken, kanske lite som en revolt mot alla de kvinnliga sjuksköterskorna :)

Jag reste jorden runt under flera månader och det var ett viktigt val för att landa i mig själv, växa och mogna.

Studerade ekonomi på Malmö högskola samtidigt som jag arbetade heltid. Det passade bra med min levnadsform och höga energinivå. Jag kunde direkt använda teorin i praktiken och det jag lärde mig blev på så vis väldigt snabbt omsättningsbart. Visst var det tuffa år men för mig var det ändå ett bra val.

På ett av mina första jobb blev jag tillfrågad om jag ville bli ledare för gruppen. Jag märkte snabbt att jag hade fallenhet för ledarskap och det har sedan varit centralt i alla mina karriärval. Att skapa förutsättningar och utveckla andra har varit viktigt, liksom att försöka vara en god förebild i alla lägen och en möjliggörare till medarbetarna. Det är viktigt för mig att vara prestigelös i det jag gör och att känna mig grundad. Att känna glädje är också viktigt för att jag skall prestera bra.

Branscherna jag valt att arbeta i har varit traditionellt manliga branscher. Det har varit väldigt olika arbetsplatser och kulturer, men med ledarskapet som den röda tråden. Jag är både ekonom, logistiker och tekniker dvs jag är inte bäst på något, men ganska bra på mycket. Min breda kompetensnivå har bakgrunden skapat.

 

"Ger man mycket energi så är det viktigt att man också hittar ställen där man själv kan fylla på energi."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Vikten av mentorskap

Ett fantastiskt nätverk av kompetenta kvinnor

Möjligheter för reflektion och betydelsen av att ha ledstjärnor

Nätverket som Few gett mig är fantastiskt. Hur ofta vi träffats under de elva åren som gått sedan programmet varierar men jag skulle inte tveka en sekund att kontakta det nätverket när det gäller professionella frågor.

Förutom all kunskap så gav Few mig glädje, energi och positivitet. Jag fick en boost i mig själv. Ger man mycket energi så är det viktigt att man också hittar ställen där man själv kan fylla på energi. Few var verkligen en sådan energiladdning för mig.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Det faktum att FEW bara är för kvinnor var inte anledningen till att jag valde programmet. Tvärtom kunde jag faktiskt undra hur det skulle hjälpa mig i den mansdominerade branschen jag verkade i. Jag letade helt enkelt efter det bästa utvecklingsprogrammet för ledare, med kompetenta deltagare, och där fann jag FEW.

Positiv fördel är nätverkandet och där tror jag, om jag tillåter mig generalisera, att vi kvinnor kan bli bättre. Skulle önska att fler kvinnor lyfter fler kvinnor! Det kan säkert ett ledarskapsprogram som detta bidra till.

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste 5 åren?

(I ditt ledarskap och för dig själv som person)

Genom att bidra med energi men också struktur och tydlighet. Jag är en möjliggörare för min organisation och mina medarbetare.

Jag vågar anställa stjärnor! De kanske ställer högre krav. Och kanske inte stannar lika länge. Men de sprider stjärnglans runt sig.

Jag förväntar mig inte stordåd varenda dag. Men jag förväntar mig att jag själv och mina medarbetare bidrar med små förbättringar varje dag. Det ger en hållbar förändring.

Är sann mot mig själv och försöker vara en god förebild. Har tagit ett steg till det seniora ledarskapet genom att förstå vikten av att investera i mig själv för att kunna ta nästa steg i min utveckling!

Jag har insett vikten av att ha balans. Arbete och privat går väldigt mycket ihop för mig och när det inte finns tydliga gränsdrag mellan privat och professionellt blir balansen otroligt viktig.

 

"Tydlighet behövs för att man ska kunna gå åt rätt håll de dagar det är dimmigt."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Om du skulle skriva en biografi, vad skulle den heta?

Den skimrande pärlan i ostronet som kallas livet.

Vad skulle det stå i din epilog?

Jag känner lätt glädje och bjuder ofta på ett varmt leende. Jag har ett stort engagemang och en hög energinivå, men behöver också balans. Jag står för rakhet och tydlighet men det svåra är inte att ta beslut utan att kunna stå för dem.

Finns det några speciella personer som du skulle vilja omnämna i din bok och i så fall, vad har dessa betytt för dig och din karriär?

Min egen förebild skulle definitivt få ta plats. Min mormor Martha. Mormor gjorde karriär och blev distriktsköterska med dygnet runt jour och blev känd på slätten som Syster Martha. Hon var även husmor på en stor bondgård och födde fyra barn och engagerad i många frågor.

Mormor lärde mig utan att säga orden: Att kvinnor kan, du kan, och låt ingen begränsa dig men ha alltid med dig ett stort hjärta.

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

A brand called me. Det har varit viktigt för mig. Jag har alltid med mig orden Känsla, Tanke, och Rakhet. Med det som bas har jag kunnat bygga en äkthet i min personlighet och det är viktigt för mig.

Vad skulle ditt sista kapitel heta och varför?

Våga ha modet att förändra! Jag tror som sagt på små förbättringar varje dag. When you stop improving, you stop being good.

Vad vill du läsaren ska ha med sig från biografin?

Att ingenting är omöjligt - men man måste vara på det klara med vad man vill. Tydlighet behövs för att man ska kunna gå åt rätt håll de dagar det är dimmigt. - Livet är underbart så njut av alla dagar.

Har du några tips till unga kvinnor i början i början av sina karriärer?

Hitta din ledstjärna och följ den! Våga ta plats, vara dig själv och vara stolt över det.