SARA BERGER
VD Sydgrönt

 
Sara Berger For Executive Women ledarutveckling.png


NUVARANDE BEFATTNING

VD SydGrönt

FAMILJ 

Gift med Olle och har två söner.

FRITIDSINTRESSEN

Jag tycker om att resa till storstäder,  träna och att umgås med familj och vänner. Med barn så blir det dessutom en hel del sport och föreningsengagemang för oss allihop. Segling är för mig en nyfunnen kärlek som ger mig både tävlingsmoment, men också mötet med det mäktiga havet.

 
Sara Berger Sydgrönt Few For Executive Women.png

"Jag försöker njuta av varje dag - livet består ju trots allt av mer än 70% vardagar"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

BAKGRUND

  • Samhällsvetenskapligt program på Malmö Latinskola

  • Magisterexamen i Ekonomi vid Ekonomihögskolan Lunds Universitet. Inriktning på marknadsföring och kommunikation

  • Utlandsstudier i Washington D.C och Examensarbete i New York

  • Har jobbat i livsmedelsbranschen i 16 år i flera ledande positioner inom marknad och försäljning på bolag som Unilever, Findus, 7eleven och Cloetta (då Leaf). Det är väldigt inspirerande att jobba med mat. Det spelar en central roll i våra liv varje dag - inte minst i sociala möten.

 

"Det finns en sådan oerhörd styrka i ett välfungerande team som vill och strävar åt samma håll."

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

Vad har Few betytt för dig?

Few har betytt mycket för mig - både professionellt, men också som en form av personlig resa. Om jag får lov att göra en liknelse så tänker jag på programmet som en figur som går att hitta i pysselböcker, där man ska dra en linje mellan prickar. Innan start är det en massa prickar på ett papper, men när du börjar knyta ihop prickarna med ett streck så växer något större fram.  Alla erfarenheter, lärdomar, kunskaper och perspektiv jag hittills har fått i min karriär har varit som många fristående prickar som jag nu kunnat knyta ihop med hjälp av verktyg från Few. Och därtill alla enastående deltagare, som frikostigt bjudit på sig själva och sina erfarenheter. Det har varit en fantastisk resa.

Hur och på vilket sätt har din mentor stöttat dig? Gett dig perspektiv ?

Jag har haft Hans Persson, VD på Global Medical Investments AB, som mentor. Hans har varit ett bra bollplank för mig med sin breda erfarenhet. Hans har fått mig att skifta perspektiv och bli än mer reflekterande. Mentorn har gjort att programmet fått ytterligare en byggsten, i synnerhet eftersom jag själv kunnat styra vad jag vill ha stöttning i. Vi har pratat mycket om Change Management. Det har varit värdefullt för mig.

Varför gå ett ledarprogram bara för kvinnor?

Mitt intresse för Few väcktes av att två kollegor som gått programmet tidigare talade så varmt om programmet och om nätverket. Det som var mest lockande för mig var nog trots allt möjligheten att få arbeta med personlig utveckling under ett längre 16 månaders-upplägg. Det gör att man hinner gå hem mellan internaten och faktiskt arbeta med det vi lärt oss, och applicera verktyg och metoder i sin vardag. Att dessutom få dela den resan med 12 andra kompetenta och fantastiska kvinnor från olika branscher, har varit extra kraftfullt.

 

"Säg ja till alla de chanser och möjligheter som öppnar sig. Tveka inte på din förmåga"

Skärmavbild 2018-05-11 kl. 11.39.11.png

På vilket sätt har du skapat värde för dig själv de senaste fem åren? I ditt ledarskap:

Genom att vara en personlig och tydlig ledare som visar vad jag tror på och vad vi ska arbeta emot. Det gör att alla hittar sig i en gemensam riktning. En ledstång att hålla fast i. Det finns en sådan oerhörd styrka i ett välfungerande team som vill och strävar åt samma håll. Det skapar ett engagemang och ett driv - det blir en snöbollseffekt av det. Jag tror också att jag skapat mycket värde i mitt ledarskap genom att vara lyhörd och prestigelös själv. Kan man komma till en feedbackkultur där feedbacken är en del av den dagliga kommunikationen, då blir det en lärande organisation. Jag blir själv så glad när någon vill ge mig återkoppling eller goda råd. Då vet jag att vi alla lär av varandra och har modet att våga prova och göra fel.

För din organisation:

Jag har lagt mycket energi på kommunikation och tydlighet, men också på att se till att skapa förutsättningar för alla att kunna leverera. Något av det viktigaste man kan göra som ledare är att hjälpa till med prioriteringar, tydlighet och återkoppling. Då blir det lätt för medarbetare att göra ett bra jobb.

För dig själv som person:

Jag försöker njuta av varje dag, livet består ju trots allt av mer än 70% vardagar. Att leva enbart för helgen, då är man inte fully alive. Det krävs att man påminner sig om det. Jag är också stolt över mitt mod. Mitt mod att våga gå min egen väg. Jag brukar säga till mina söner; lyssna på din magkänsla och gör ett val. Och var sedan nöjd med det och njut av det. Att snegla över axeln hela tiden och tänka ”om jag skulle gjort si eller så” ger fel fokus. Blicken framåt. Det är i den riktningen du lever ditt liv.

Om du skulle skriva din biografi, vad tror du boken skulle heta?

”All that matters" (eller någon annan titel som kan fånga in ett helt liv av upplevelser och erfarenheter)

Vad skulle ditt första kapitel i biografin handla om?

Mitt första kapitel skulle handla om tron på att människor som VILL förändra världen, kommer att förändra världen.  Det skulle också handla om kraften i människor med tidiga idéer som vågar staka ut vägen för andra. Det finns dessutom något väldigt spännande i David vs Goliat och andra underdog-teorier.  Och allt det skulle du få läsa i ett rasande Lars Kepler-tempo.

Vad vill du att läsaren ska ha med sig från din biografi?

Att det finns väldigt få måsten i livet. Att det snarare handlar om vad du vill göra för avtryck på människor och världen runt omkring dig. Det kan vara små saker. Men det kan också vara stora. Jag har tagit väldigt stort intryck av Stephen R Covey’s 7 habits och just det proaktiva i att säga: ”jag vill” eller ”jag vill inte” till skillnad från "jag måste" eller "andra tycker att jag ska".

Sist men inte minst, har du något tips till unga kvinnor som är i början av sina karriärer?

Säg ja till alla de chanser och möjligheter som öppnar sig. Tveka inte på din förmåga, du växer in i de flesta skor mycket snabbare än vad du tror.